top of page
Zoeken

Pilots kunnen niet mislukken, daarom zijn het pilots

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022

“Het zit al van jongs af aan in mij om telkens op zoek te gaan naar manieren om dingen beter te doen. Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd en vind het leuk om nieuwe concepten te bedenken. In mijn bedrijf ben ik daar elke dag mee bezig. Toch brengt vernieuwen – zeker zakelijk gezien – ook risico’s met zich mee. Want wat als het niet werkt? Daarom schat ik vooraf altijd in wat er gebeurt als een nieuw idee niet lukt en of het dat risico waard is.


Het helpt dat ik niet bang ben om een fout te maken. Het is mooi als iets lukt, maar falen hoort erbij. Ik heb weleens meegemaakt dat een pilot van één van mijn ideeën verkeerd uitpakte. Daar baalde ik van. Tot de opdrachtgever tegen me zei: ‘Pilots kunnen niet mislukken, daarom zijn het pilots. Je leert er altijd van.’ Dat is de houding die je moet hebben als je innoveert.”


Geen manager zijn

“Visietech loopt goed en zou prima kunnen groeien. Ik heb er echter heel bewust voor gekozen om dat niet te laten gebeuren. Vaak zie je dat iemand begint in de praktijk en uitgroeit tot directeur van een bedrijf. Maar in die functie zijn ze dan niet gelukkig, simpelweg omdat het niet bij hen past.


Het lijkt een doel op zich om een zo groot mogelijk bedrijf te hebben. Ik denk dat het veel belangrijker is om te doen wat je leuk vindt. We werken nu met 9 mensen, waaronder ikzelf. Hierdoor heb ik de ruimte om mij bezig te houden met dat wat ik leuk vind: nieuwe dingen ontwikkelen vanuit de inhoud. Dat is voor mij een ideale positie.”


Vragen om kritisch advies

“Als je bezig bent met innoveren, is het heel makkelijk om de mensen om je heen enthousiast te krijgen. Ik weet van mezelf dat ik daarin erg overtuigend kan zijn. Uiteindelijk schiet ik echter niks op met mensen die mij naar de mond praten. Ik leer veel meer van een kritische blik.


Daarom ga ik met nieuwe ideeën altijd naar een adviesbureau dat mijn concepten beoordeelt op haalbaarheid. Ik vraag hen om heel kritisch te kijken naar het idee en mijn berekeningen, en dan met steekhoudende argumenten te komen waarom iets wel of niet gaat werken. Die feedback heb ik nodig om mezelf te blijven verbeteren.”

Welke adviezen geeft Johan aan aannemers om te blijven innoveren? Dit zijn Johans 3 belangrijkste tips:


#1 Vergaar zelf meer kennis

“Ik zie vaak dat aannemers klakkeloos uitvoeren wat er in het bestek staat. Terwijl het soms veel slimmer kan. Leun niet te veel op kennis van anderen, maar zorg dat je weet waar je het over hebt. En heb het vertrouwen om die kennis toe te passen.”


#2 Durf te veranderen

“Nederland is traditioneel een betonland. Daar houden veel mensen in de bouw zich aan vast. Maar met hout zijn heel veel mooie dingen te maken. Experimenteer eens met ander materiaal of een andere werkwijze, en kijk wat het oplevert.”


#3 Gewoon doen

“Wees niet bang om iets nieuws te proberen. Je hoeft een nieuw idee niet meteen in 100 woningen toe te passen, begin gewoon bij één. Leer van wat er daar gebeurt en kijk of het voor herhaling vatbaar is.”


3 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page